Hoppa till huvudinnehållet
5-myter-om-mens

1. Du kan inte bada när du har mens

Vi har alla någon gång fått höra att det inte går att bada under tiden som vi kvinnor menstruerar. Men detta är en myt som är väldigt felaktig. Självklart går det att bada vilken dag som helst i månaden! Om man väljer att bada med mensskydd så går det lika bra med tampong som med binda. Det man däremot kanske behöver tänka på är att byta mensskydd efter doppet då mensskydden drar till sig vatten och det kan bli obekvämt med en överfylld binda i baddräkten eller bikinitrosan.

Om du dessutom badar i havet eller i ditt eget badkar behöver du inte ens använda mensskydd om du inte önskar, men det är att rekommendera om du badar på badhuset eller i en utomhuspool.

Menscykeln-påverkar vilka-typer-av-män-en-kvinna-dras-till

2. Menscykeln påverkar vilka typer av män en kvinna dras till

Att kvinnor blir attraherade till olika män beroende på var de befinner sig i sin menscykel är en över 30 år gammal myt.

Tydligen lade ett gäng psykologer fram teorin på 1990-talet, att kvinnor attraheras av stora, starka, coola män under sin ägglossning med motivationen att föra vidare dessa ”bra” gener. Och sedan efter ägglossningen skulle då kvinnan bli attraherad till mer lugna och trygga män för att säkra avkommans framtid.

Men ju fler studier som har gjorts på ämnet sedan dess desto mindre sanning verkar det ligga bakom denna teori, eller då myt.

Var-femte-kvinna-har-inte-råd-med-mensskydd

3. Menscyklen styr kvinnans beteende

Detta är ett ämne som definitivt är värt att prata mer om. Det är en myt som delvis stämmer då många kvinnor lider av värk, kraftiga blödningar, endometrios eller svåra PMS symptom. Detta är riktiga och framförallt jobbiga biverkningar av att vara en kvinna med mens och ska absolut inte förringas.

Däremot…

Den del av denna myt som däremot måste slås hål på är att tjejer och kvinnor blir galna, arga och förvirrade monster. Som inte kan kontrollera sitt beteende pågrund av hormonella impulser. Dem flesta av oss har någon gång fått höra dumma kommentarer som ”har du mens eller?”, ”Hon måste ha PMS!” eller ”Hon är bara arg för att det är hennes vecka…” på vår arbetsplats eller i skolan. Det är ju en så dum fördom/myt så hälften hade varit nog. Om en kvinna agerar eller reagerar på någonting så har det sannolikt ingenting att göra med vart hon befinner sig i sin menscykel.

 

 

 

Storleken-på-tampong-beror-på-hur-stor-slida-en-har

4. Storleken på tampong beror på hur stor slida en har

En väldigt vanlig myt framförallt bland unga och icke slidbärare är att storleken på tampongen ska vara anpassad efter hur stor eller djup slida en kvinna har. Detta stämmer absolut inte!

Storleken på tampongen som en bör använda är däremot kopplad till hur rik blödning en har. Desto kraftigare blödning desto större tampong och tvärtom.

Om du är osäker på vilket mensskydd som passar bäst för dig finns många bra tips här.

 

Det-är-farligt-att-träna när-man-har-mens

5. Det är farligt att träna när man har mens

Nixpix, det är verkligen inte farligt att motionera när man har mens. Tvärtom träning är alltid bra och kan dessutom hjälpa till att lindra menssvärk. Sen att man kanske inte är så sugen att röra på sig när man har mens det är en helt annan femma. Då är ett hett tips att prova på någon form av lugnare aktivitet. Som exempelvis en kortare promenad i naturen eller lite avslappnande yoga.

 

Men glöm inte!

Det är viktigt att lyssna på sin kropp och göra det som känns bra, inte bara när man har mens. Det finns däremot inget fysiologiskt som hindrar en från varken träning, skola eller arbete under tiden man har mens och det är viktigt att komma ihåg!

 

Vill du som arbetsgivare underlätta för dina anställda och/eller kunder genom att göra mensskydd mer tillgängligt?

 

 

 

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.