Hoppa till huvudinnehållet
Folkhav på en konsert, vad kommer hända när man inte får ta med väskor?

Nya väskförbudet – Vad kommer det att innebära?

På onsdagen meddelades ett nytt nationellt beslut där det inte längre är tillåtet att ta med väskor på större evenemang. Detta beslut har kopplats till den ökade hotnivån för terrorattacker – något vi givetvis behöver ta på största allvar, men att inte ha möjlighet att ta med sig en väska medför också en del andra problem, särskilt för hälften av befolkningen. Vad folk bär med sig i sina väskor är givetvis olika, men en förnödenhet som ofta finns i kvinnors väskor är mensskydd.

Vad händer om man får oväntad mens när man ska på evenemang och inte har tillgång till mensskydd? Ja, då får man antingen gå hem eller stoppa papper i trosorna som en provisorisk lösning. Ska det behöva vara så år 2023? Med tanke på att hälften av jordens befolkning menstruerar, och hittills saknas tillgång till gratis mensskydd på de allra flesta arenor och evenemangsområden, är mensskydd i väskan ett måste för många. Att riskera att få oväntad mens eller blöda igenom kommer hindra en från att njuta av evenemanget. Känns det rättvist och jämställt? Det tycker inte vi!

Herbox mensskyddsautomat

Fria mensskydd till alla besökare

Kanske tänker ni att det bara är att lägga mensskydd i fickorna? Ni glömmer bort att fickorna på kvinnors kläder och byxor är ofta väldigt små, och här trängs redan telefon, nycklar och plånbok. Att behöva välja kläder med stora fickor för att(möjligtvis? förhoppningsvis?) få plats med tamponger och bindor känns inte rimligt.
Självklart förstår vi allvaret i de förhöjda säkerhetsåtgärderna, men här blir det extra viktigt för företag och evenemang att ta ansvar för att säkerställa att mensskydd finns på evenemangsområdet.

Flera arenor och arrangörer har redan tagit ställning och valt att erbjuda gratis mensskydd genom att sätta upp mensskyddsautomater på toaletterna. Lika självklart som automater med toalettpapper, eller hur?

Kvinnor ska fortfarande kunna gå på festivaler, konserter och sportevenemang – oavsett dag i månaden!