
HERBOX X MTRX
Förra veckan inleddes ett banbrytande samarbete mellan oss på Herbox och MTRX för att kunna säkerhetsställa en mer bekväm och trygg tågresa än någonsin!

Nya väskförbudet – Vad kommer det att innebära?
På onsdagen meddelades ett nytt nationellt beslut där det inte längre är tillåtet att ta med väskor på större evenemang. Detta beslut har kopplats till den ökade hotnivån för terrorattacker – något vi givetvis behöver ta på största allvar, men att inte ha möjlighet att ta med sig en väska medför också en del andra problem, särskilt för hälften av befolkningen. Vad folk bär med sig i sina väskor är givetvis olika, men en förnödenhet som ofta finns i kvinnors väskor är mensskydd. Vad händer om man får oväntad mens när man ska på evenemang och inte har tillgång till mensskydd?

Vår vision
Herbox är mer än ett företag som erbjuder dispensers med mensskydd.
Vi vill skapa ett samhälle där kvinnliga behov blir taget på allvar. Ett samhälle där kvinnor känner sig trygga och där kvinnor vågar ta plats. Alla som har mens är inte kvinnor, och alla kvinnor har inte mens, men i grund och botten är mensrelaterade ämnen ändå en kvinnofråga.

Vår historia
Herbox idé är sprunget ur ett självupplevt problem, där vi många gånger hamnat i obekväma situationer på grund av mens och avsaknaden av mensskydd.
2019 studerade vi i San Diego där vi gick på ett enormt campus och började reflektera över problemet. Hur kommer det sig att en så stor andel av befolkningen på jorden menstruerar, och ändå saknar de allra flesta toaletter mensskydd? Vi insåg snabbt att detta är ett problem många tjejer och kvinnor känner igen sig i, samtidigt som de företag som velat erbjuda gratis mensskydd har saknat en bra distributionslösning.

5 Myter om mens
-
Du kan inte bada när du har mens
Vi har alla någon gång fått höra att det inte går att bada under tiden som vi kvinnor menstruerar, men detta är en myt som är väldigt felaktig. Självklart går det att bada vilken dag som helst i månaden! Om man väljer att bada med mensskydd så går det lika bra med tampong som med binda, det man däremot kanske behöver tänka på är att byta mensskydd efter doppet då mensskydden drar till sig vatten och det kan bli obekvämt med en överfylld binda i baddräkten eller bikinitrosan.

Varför jämställdhet inom idrott är avgörande för kvinnliga idrottare
I denna artikel kommer vi att diskutera vikten av jämställdhet inom idrott, och hur fria mensskydd från Herbox kan bidra till att uppnå det.
Sport har alltid varit en domän där män har dominerat. Och kvinnor har fått kämpa för att bli sedda och erkända som lika kapabla. Trots att det har hänt mycket sedan de första olympiska spelen för 120 år sedan. Är det fortfarande så att kvinnliga idrottare inte har samma förutsättningar som manliga idrottare…

Mensskydd genom historien – Från mossa och gamla trasor till dagens tamponger och bindor!
Utforska hur mensskydden har utvecklats under historien, från enkla och ohygieniska material till dagens bekväma produkter. Läs om ”menspinnar” som ledde till dagens tamponger och de första bomullsbindorna. Samtidigt, i dagens värld, fortsätter kampen för att göra mensskydd tillgängliga för alla. Läs vidare för att ta del av denna spännande utvecklingsresa och de viktiga framtidsarbetet!

Säg hej till våra nytillskott!
Herbox fortsätter att växa! Vi vill hälsa Linda och Daniel varmt välkomna till teamet, och ge er chansen att också lära känna dem!

För en jämställd polisstyrka
Det är viktigt att organisationer samt myndigheter tar konkreta steg framåt för att främja ett mer jämställt och inkluderande samhälle. Ett exemplariskt exempel är Polismyndigheten i Fyrbodal som nu tar täten och har satt upp våra mensskyddsautomater på samtliga polisstationer! Ett otroligt betydelsefullt steg för polismyndigheten som vi vet kommer skapa skillnad!
I dag vill många arbetsgivare ta ansvar för sina medarbetare, arbetsmiljön och hälsa. Att erbjuda gratis mensskydd på arbetsplatsen är ett steg framåt för en trygg arbetsmiljö, en inkluderande samt mer jämställd arbetsplats. Ingen ska behöva känna sig stressad, obekväm eller otrygg på grund av mens eller icke- tillgång till mensskydd. Detta är något vi dagligen kämpar för!

Hur mycket kostar mensskydd idag?
En vanlig fråga som ofta förekommer är hur mycket det kostar att vara kvinna, särskilt i samband med mensskydd. I den här artikeln kommer vi att undersöka kostnaderna för mensskydd runt om i världen och hur det påverkar kvinnor ekonomiskt.

Ta hand om din personal med fria mensskydd på jobbet
I dagsläget är det allt fler företag som tar ansvar för att se till att medarbetarna trivs på jobbet. Detta genom att erbjuda allt från gratis kaffe till personalvård, visst är det fantastiskt? Vi kommer i denna artikel navigera genom djungeln av förmåner som företagen erbjuder, istället för fria mensskydd.

Employer Branding och Gratis Mensskydd
Hur Herbox bidrar till en jämställd arbetsplats
Employer branding är viktigt eftersom det handlar om hur företaget presenterar sig och blir uppfattad som arbetsgivare på marknaden. Det handlar om att bygga ett gott rykte och skapa en attraktiv bild av företaget som arbetsplats för potentiella kandidater. Genom en stark employer brand kan företaget locka till sig och behålla kompetenta medarbetare, vilket i sin tur kan bidra till ökad produktivitet, bättre resultat och en positiv arbetsplatskultur. Det är också viktigt att ha en tydlig employer brand för att skapa en gemensam identitet och känsla av tillhörighet bland medarbetarna.

Det skiljer nästan 10% mellan kvinnor och mäns löner enligt en artikel publicerad på ekonomifakta.se
Det finns många anledningar till varför det ser ut som det gör i dagsläget, dels strukturella och demografiska anledningar, men även utbildningsgrad, föräldraledighet, vabb och yrkesval är en del av förklaringen. Men enligt ekonomifakta.se så är där 4,5% löneskillnad som än så länge är oförklarad.

5 anledningar till varför mensskydd ska vara gratis på din arbetsplats!
I denna artikel listar vi fem fördelar med att erbjuda gratis mensskydd på din arbetsplats!
Många kvinnor har någon gång känt sig tvingade att lämna arbetsplatsen då de inte haft mensskydd med sig. Mensskydd borde vara lika givet som toalettpapper. Tyvärr är detta ännu långt ifrån verkligheten på många arbetsplatser i Sverige. Skottland blev det första landet att rösta fram att alla kvinnor ska ha tillgång till gratis mensskydd. Det är dags för Sverige att vara med och göra skillnad. Ta ställning och var med i utvecklingen mot ett mer jämställt samhälle.

Vikten av att använda ekologiskt mensskydd!
Visste du att de så kallade “vanliga” tampongerna är gjorda av syntetiskt material och blekta i klor?
Tampongerna innehåller ofta stora mängder plast, polyeten och polypropen som ursprungligen kommer från råolja, vilket inte är naturligt nedbrytbart. Att mensskydd innehåller dessa ämnen talar för sig självt vara skadligt för både människa och miljö. Det är därför av stor vikt att använda ekologiska mensskydd!

Mäns våld mot kvinnor – tecken på ett icke jämställt samhälle
Varje år dör i genomsnitt 14 kvinnor i Sverige enligt BRÅ på grund av sin partner eller av en familjemedlem.
Detta är ett oerhört stort samhällsproblem då kvinnor dagligen får utstå psykisk och fysisk misshandel, kränkningar, hot och sexuella trakasserier. Mäns våld mot kvinnor är det yttersta tecknet på ett icke jämställt samhälle och är ett djupt rotat problem.

Lisa och Sandra är Herbox nya praktikanter
Berätta lite om dig själv?
Lisa heter jag och bor i kuststaden Lysekil, vilket gör att jag bara bor ett stenkast från havet. Det blir mycket promenader på bryggor och i naturen, vilket är så rogivande! Innan jag började studera jobbade jag på Coop i 8 år. Men nu kände jag att det var dags att prova på något nytt!

Milstolpar mot jämställdhet!
Herbox är med i utvecklingen och arbetar mot ett mer jämställt samhälle.
Vi hoppas att gratis mensskydd snart kommer vara en självklar milstolpe mot ett bättre samhälle. Hur har det tidigare sett ut genom historien? Har samhället alltid varit jämställt? Nedan listar vi några av de viktigaste milstolparna för kvinnors rättigheter genom åren.

3 konsekvenser av att inte ha tillgång till mensskydd!
Det finns fortfarande flickor och kvinnor i dagens samhälle som inte har tillgång till mensskydd.
1 av 4 kvinnor i världen saknar tillgång till toaletter, vilket gör det svårt att byta mensskydd. Det borde vara en självklarhet att kvinnor har tillgång till en toalett med rinnande vatten, men även tillgång till gratis mensskydd. Hjälp till att tillgängliggöra mensskydd på fler platser och bidra till ett mer jämställt samhälle. Nedan listar vi 3 konsekvenser till att inte ha tillgång till mensskydd när du behöver det.

5 saker du kanske inte visste om mens!
Kan man ha synkad mens med sina kompisar?
Ja, det stämmer. Umgås du tätt med dina tjejkompisar kan er menscykel efter ett tag bli synkade. Detta beror feromonerna i kroppen som liknar hormoner, skillnaden mellan dessa är att feromoner är luftburna. När du umgås med andra kvinnor kan alltså din menscykel rätta sig efter deras.