Hoppa till huvudinnehållet

Mensskydd genom historien – Från mossa och gamla trasor till dagens tamponger och bindor!

Resan fram till de mensskydd som vi alla känner till och använder idag har varit lång och fascinerande. I denna artikel tänkte vi kika på hur mensskydd förr i tiden ofta bestod av enkla och ohygieniska material och hur resan utvecklats till de bekväma produkter vi har idag – Häng med när vi undersöker mensskydd genom historien! 

För länge sedan använde kvinnor det de hade till hands för att hantera sin menstruation. Ofta användes naturliga material som mossa, ull och tyg. Låter inte jättebekvämt, eller hur?  Men kvinnor hade inte mycket val om de ville undvika obekvämligheten av att blöda fritt. 

Moderna mensskyddens framkomst

Resan mot moderna mensskydd
Under 1800-talet började man lägga grunden för dagens moderna mensskydd, kvinnor som hade råd använde primärt nu tygservetter, medan andra fick nöja sig med gamla trasor eller tygstycken. Dessa skydd tvättades och användes igen, och igen och igen…

”Menspinnar” och tidiga tamponger

Under samma tid dök “ menspinnar” upp, dessa ses som föregångaren till dagens tamponger. “Menspinnarna” var mycket obekväma och hade hög infektionsrisk vilket resulterade i att pinnarna inte var populära. Det skulle dröja ungefär 30 år innan de första kommersiellt tillgängliga tampongerna kom ut på marknaden. Dessa tamponger var enkla – bara en bomullstuss med ett snöre. 

Första bindorna och trosskydd 

På 1800-talet kom äntligen de första bindorna av bomull! Dock var de väldigt tjocka och obekväma och det tog nästan 50(!) år innan bindorna blev tillräckligt bekväma och effektiva för att bli populära. Först på 1930-talet kom bindor med klisterremsor, vilket idag är den enda sortens bindor de flesta av oss känner till. 

Den första menskoppen 

År 1990 kom den första menskoppen som blev ett hållbart och miljövänligt alternativ. Menskoppen tillverkades av gummi, detta gjorde den hård och svår att använda. Idag tillverkas de av medicinsk silikon, vilket gör den mycket hygienisk, bekväm och enkel att använda. 

Herbox dispenser svart och rosa, med skylt med text på. Fria mensksydd

Herbox – Vårt arbete för en jämställd framtid

Så hur ser framtiden ut? Utvecklingen av mensskydd har kommit väldigt långt från de ohygieniska och obekväma lösningar i tyg och ull – till enklare bindor och menspinnar aka ”tamponger”- till idag när utbudet faktiskt är så pass stort att vi kan välja och vraka bland och därmed välja den lösning som passar en själv bäst. 

Men vi anser inte att vi är i mål än! Även om vi har kommit en bra bit på vägen finns det fortfarande ett stort antal länder där mens är kraftigt tabubelagt och kvinnor än idag får använda alternativa mensskydd. Detta måste förändras! 

För oss på Herbox är valet enkelt – mensskydd ska finnas tillgänglig för alla, och skydden ska vara säkra och hygieniska. Det är 2023 och vi anser att mensskydd borde vara en standard på alla toaletter precis på samma sätt som att det finns toalettpapper. Att ha tillgång till mensskydd ska inte vara ett privilegium utan en självklarhet. Tillsammans skapar vi förändring. <3