Hoppa till huvudinnehållet
ST tidningen om poliser som får gratis mensskydd med hjälp av Herbox. Rosa H och vit bakgrund

För en jämställd polisstyrka

Det är viktigt att organisationer samt myndigheter tar konkreta steg framåt för att främja ett mer jämställt och inkluderande samhälle. Ett exemplariskt exempel är Polismyndigheten i Fyrbodal som nu tar täten och har satt upp våra mensskyddsautomater på samtliga polisstationer! Ett otroligt betydelsefullt steg för polismyndigheten som vi vet kommer skapa skillnad!

I dag vill många arbetsgivare ta ansvar för sina medarbetare, arbetsmiljön och hälsa. Att erbjuda gratis mensskydd på arbetsplatsen är ett steg framåt för en trygg arbetsmiljö, en inkluderande samt mer jämställd arbetsplats. Ingen ska behöva känna sig stressad, obekväm eller otrygg på grund av mens eller icke- tillgång till mensskydd. Detta är något vi dagligen kämpar för!

Ända från Åmål till Strömstad och vidare till Stenungssund kommer polisstyrkan ha tillgång till gratis mensskydd! Emma Höglund, kanslichef för polisområdet i Fyrbodal, säger till ST-tidningen ”Vi ville påbörja inkluderingen på arbetsplatsen och det här är en bra sak”. Alla har rätt att kunna vara på arbetsplatsen oavsett dag i månaden. Händer det på arbetstid att man får menstruation ska man inte behöva gå hem för att man inte har mensskydd, utan det ska finnas på arbetsplatsen.”

Fler kvinnor till polisutbildningen 

Historiskt visar statistik att andelen kvinnor inom polisen och på polisutbildningen i Sverige har legat på endast 30 procent.(!) I våras skedde en förändring där majoriteten av de som började polisutbildningen på Högskolan i Borås var kvinnor. Detta är ett stort steg då polisyrken annars är ett mansdominerat yrke. Siffrorna visade att nästan 60 procent av de som startar utbildningen är kvinnor. Det är en förändring vi tycker om!

När allt fler kvinnor utbildar sig till poliser är det ett solklart val att erbjuda fria mensskydd på arbetsplatsen. Var femte kvinna i Sverige har stannat hemma från jobbet på grund av mens. Bland yngre kvinnor visar statistiken ännu högre siffra, var fjärde kvinna. Frånvaro på grund av mensbesvär påverkar produktiviteten och ökar arbetskostnaderna. (Så ska det inte vara år 2023!). Två tredjedelar av dem som har mens har någon gång blivit överraskade av mens på jobbet. Även 15 procent väljer att stanna hemma från jobbet på grund av bristande tillgång till mensskydd. Detta är statistik som är under all kritik och något som vi arbetar med att förändra. Självklart ska ni ha gratis mensskydd på er arbetsplats!

Gör desamma som Polismyndigheten i Fyrbodal och ta nästa steg mot en mer jämställd arbetsplats!