Hoppa till huvudinnehållet
5-myter-om-mens

Myt 1. ”Att svimma på grund av blodförlust under mensen är vanligt”

Visst kan det kännas som om du blöder floder under mensen? Men faktum är att mängden blod som du förlorar är betydligt mindre än vad du tror. I genomsnitt handlar det bara om ungefär två till tre matskedar blod varje gång du har din mens, vilket är så förvånande för många! Så om ditt mensflöde inte är extremt rikligt (vilket då kallas hypermenorré) kan du vara lugn – du behöver inte oroa dig för att svimma på grund av blodförlust.

Men kom ihåg att andra mensrelaterade symtom, som PMS, kan påverka ditt allmänna välbefinnande. Om du tillhör den grupp kvinnor som upplever mycket riklig mens (en av tio kvinnor), och om ditt mensflöde är så kraftigt att du känner dig yr eller svimfärdig när du reser dig upp, bör du definitivt ta upp det med din läkare eller besöka Ungdomsmottagningen för rådgivning och behandling.

Menscykeln-påverkar vilka-typer-av-män-en-kvinna-dras-till

Myt 2. ”Menscykeln påverkar vilka typer av män en kvinna dras till”

Att kvinnor blir attraherade till olika män beroende på var de befinner sig i sin menscykel är en över 30 år gammal myt.

Tydligen lade ett gäng psykologer fram teorin på 1990-talet, att kvinnor attraheras av stora, starka, coola män under sin ägglossning med motivationen att föra vidare dessa ”bra” gener. Och sedan efter ägglossningen skulle då kvinnan bli attraherad till mer lugna och trygga män för att säkra avkommans framtid.

Men ju fler studier som har gjorts på ämnet sedan dess desto mindre sanning verkar det ligga bakom denna teori, eller då myt.

Var-femte-kvinna-har-inte-råd-med-mensskydd

Myt 3. ”Menscykeln styr kvinnans beteende”

Detta är ett ämne som definitivt är värt att prata mer om. Det är en myt som delvis stämmer då många kvinnor lider av värk, kraftiga blödningar, endometrios eller svåra PMS symptom. Detta är riktiga och framförallt jobbiga biverkningar av att vara en kvinna med mens och ska absolut inte förringas.

Däremot…

Den del av denna myt som däremot måste slås hål på är att tjejer och kvinnor blir galna, arga och förvirrade monster. Som inte kan kontrollera sitt beteende pågrund av hormonella impulser. Dem flesta av oss har någon gång fått höra dumma kommentarer som ”har du mens eller?”, ”Hon måste ha PMS!” eller ”Hon är bara arg för att det är hennes vecka…” på vår arbetsplats eller i skolan. Det är ju en så dum fördom/myt så hälften hade varit nog. Om en kvinna agerar eller reagerar på någonting så har det sannolikt ingenting att göra med vart hon befinner sig i sin menscykel.

 

 

 

Storleken-på-tampong-beror-på-hur-stor-slida-en-har

Myt 4. ”Storleken på tampong beror på hur stor slida en har”

En väldigt vanlig myt framförallt bland unga och icke slidbärare är att storleken på tampongen ska vara anpassad efter hur stor eller djup slida en kvinna har. Detta stämmer absolut inte!

Storleken på tampongen som en bör använda är däremot kopplad till hur rik blödning en har. Desto kraftigare blödning desto större tampong och tvärtom.

Om du är osäker på vilket mensskydd som passar bäst för dig finns många bra tips här.

 

Det-är-farligt-att-träna när-man-har-mens

Myt 5. ”Det är farligt att träna när man har mens”

Nixpix, det är verkligen inte farligt att motionera när man har mens. Tvärtom träning är alltid bra och kan dessutom hjälpa till att lindra menssvärk. Sen att man kanske inte är så sugen att röra på sig när man har mens det är en helt annan femma. Då är ett hett tips att prova på någon form av lugnare aktivitet. Som exempelvis en kortare promenad i naturen eller lite avslappnande yoga.

 

Men glöm inte!

Det är viktigt att lyssna på sin kropp och göra det som känns bra, inte bara när man har mens. Det finns däremot inget fysiologiskt som hindrar en från varken träning, skola eller arbete under tiden man har mens och det är viktigt att komma ihåg!

 

Vill du som arbetsgivare underlätta för dina anställda och/eller kunder genom att göra mensskydd mer tillgängligt?

 

 

 

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.