Hoppa till huvudinnehållet
kvinna som håller i en tampong

5 saker du kanske inte visste om mens!

1. Första mensen kopplad till din mammas.
Visste du att din mammas menscykel faktiskt kan ha en inverkan på din egen? Det är inte ovanligt att upptäcka att din menstruationscykel följer liknande mönster som din mammas. Naturligtvis är mensdebuten olika från person till person, men det är vanligt sin första mens inträffar vid ungefär samma ålder som din mammas gjort.

 

självklart-kan-du-bada-med-mens

2. Över 3000 dagar med mens
Har du någon gång funderat över hur många dagar du egentligen har mens under en livstid? En kvinna har i genomsnitt mens i 3500 dagar under sitt liv. Som kvinna har du alltså mens i ungefär nio och ett halvt år.

3. Mensvärk jämförs med hjärtattack
Det är lätt att förminska mensvärk, men ibland kan det göra riktigt ont. Det visar sig faktiskt att smärtan du känner under mensvärk kan i vissa fall vara jämförbart med smärtan vid en hjärtattack.

Var-femte-kvinna-har-inte-råd-med-mensskydd

4. Rösten ändras vid mensen
Forskning visar att tonläget i rösten kan skifta beroende på menscykeln. Kvinnor får generellt en hesare röst under sin mens. Orsaken till detta är att vattnet ökar i stämbandsvävnaden under mensen.

5. Var femte kvinna har inte råd med mensskydd
Har inte alla kvinnor i Sverige tillgång till mensskydd? Nej, var femte kvinna har faktiskt inte tillgång till mensskydd. Mensfattigdom är stort problem i fattiga länder men det är också ett problem här i Sverige. Vi på Herbox tycker att alla ska ha tillgång till mensskydd.

Känner du till något företag som borde införa gratis mensskydd?

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.