Hoppa till huvudinnehållet

Hur mycket kostar mensskydd egentligen?

En vanlig fråga som ofta ställs är hur mycket det kostar att vara kvinna, särskilt i samband med mensskydd. I den här artikeln kommer vi att undersöka kostnaderna för mensskydd runt om i världen. Och hur detta i sin tur påverkar kvinnor ekonomiskt. 

 

 

Mensskydd-kan-kosta-upp-till-400-kr-i-månaden-i-vissa-delar-av-världen

Mensskydd kan kosta upp till 400 kr i månaden i vissa delar av världen…

Rådande inflation har ökat kostnaderna för de flesta varor och tjänster, och mensskydd är inget undantag. I många länder har priserna på mensskydd stigit betydligt under de senaste åren. Enligt en rapport från WaterAid uppgår kostnaden för mensskydd till cirka 400 kronor per månad i genomsnitt för kvinnor i fattiga länder. Detta är en betydande utgift för många kvinnor och kan göra det svårt att ha råd med andra nödvändiga utgifter. Till exempel mat och andra hygienartiklar. 

Kvinna med rött skynke över sig

Mensfattigdom är ett aktuellt problem

En annan faktor som påverkar kostnaderna för mensskydd är mensfattigdom. Många kvinnor runt om i världen lever i extrema fattigdom och har inte råd med mensskydd. Enligt FN uppskattas det att en av tio flickor i Afrika söder om Sahara saknar tillgång till mensskydd. Detta kan leda till att de missar skolan och andra viktiga aktiviteter under sin menscykel. Vilket i sin tur kan påverka deras utbildning och framtid. 

I rika länder…

är kostnaden för mensskydd inte lika hög som i fattigare länder, men det kan fortfarande vara en betydande utgift. Enligt mittskifte.org  kostar det i genomsnitt cirka 150 kronor per månad för mensskydd i Sverige. Detta kan verka som en liten utgift, men över tid kan det lägga upp till en betydande summa pengar. 

Fria-mensskydd-är-viktigt-för-jämställdhet

Fria mensskydd är viktigt för jämställdhet

Att tillgängliggöra fria mensskydd på skolor, företag och andra offentliga utrymmen är en viktig del för att säkerställa att alla kvinnor har tillgång till mensskydd oavsett deras ekonomiska situation. Detta skulle minska kostnaderna för många kvinnor och bidra till att minska de ekonomiska barriärerna som hindrar kvinnor från att delta fullt ut i samhället. 

Det är också viktigt att notera att kostnaderna för mensskydd kan lägga upp till en betydande summa pengar över tid. Enligt mittskifte.org kan kostnaderna för mensskydd under en kvinnas livstid uppgå till mellan 81 000 kronor. För många kvinnor kan detta vara en betydande utgift vilket hindrar dem från att ha råd med andra nödvändiga utgifter. 

Minska-de-ekonomiska-barriärerna

Minska de ekonomiska barriärerna!

Genom att tillhandahålla fria mensskydd på skolor, företag och andra offentliga utrymmen skulle detta bidra till att minska de ekonomiska barriärerna för många kvinnor och ge dem möjlighet att delta fullt ut i samhället. Det är viktigt att regeringar och organisationer fortsätter att arbeta för att säkerställa att alla kvinnor har tillgång till mensskydd. Oavsett deras ekonomiska situation. 

 

Vill du vara med och se till att kvinnor har bättre tillgång till mensskydd?

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.