Hoppa till huvudinnehållet
studenter-tillverkade-herbox-dispenser-med-menskydd

Studenter tillverkade Herbox dispenser med mensskydd!

Caroline Olofsson, Mikael Hermansson och Rikard Junkvist gick YRGO’s utbildning “CAD-konstruktör Mechanical Designer”. Det var på sin andra LIA-period som de fick möjligheten att konstruera en helt ny produkt – en dispenser med mensskydd åt Herbox.

 

Hanna-och-Linn-grundare-av-herbox

Bakgrund om Herbox

Det var under en gemensam resa till USA år 2019 som barndomsvännerna Linn Rosenqvist och Hanna Lauste förundrades över att det inte fanns mensskydd lättillgängliga. Därav uppkom idén till företaget att på offentliga toaletter så som skolor och arbetsplatser, tillgängliggöra fria mensskydd för såväl personal, elever och kunder. Detta genom en dispenser uppsatt på toalettväggen.

– Att mensskydd inte finns nära till hands när man behöver det bidrar till en otrygghet hos många tjejer och kvinnor. Vi tycker inte att man ska behöva lämna jobb eller skola på grund av oväntad mens. Och inte heller behöva ta till andra icke-hygieniska nödlösningar på grund av avsaknad av mensskydd, säger Linn Rosenqvist.

Hanna-Linn-Herbox-bindor-trosskydd

Att skapa en produkt som fyller ett viktigt syfte

Linn och Hanna som är grundarna av Herbox tog kontakt med GOT Design som är ett Göteborgsbaserat konstruktion- och produktutvecklingsföretag.

– När frågan kom om att jobba med ett skarpt projekt sa vi självklart ja. Dessutom var det ju riktigt kul att få ta sig an en helt ny produkt som fyller ett så viktigt syfte, säger Rikard Junkvist.

Resultatet blev en dispenser i form av en låda som monteras upp på väggen. Ur ett ekonomiskt och hållbart perspektiv är dispensern försedd med en mekanisk tidsfördröjning. Detta gör att man inte kan mata ut mer än en tampong per minut.

-Eftersom det inte fanns någon färdig design fick vi ganska fria tyglar. Det gjorde att vi verkligen kunde fokusera på funktionen. Som konstruktörer fokuserar vi mest på tekniken och målet är alltid att skapa något som löser kundens problem, säger Mikael Hermansson.

herbox-qr-kod-instagram

Vill ni tillgängliggöra gratis mensskydd på er arbetsplats?

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.