Hoppa till huvudinnehållet

Vikten av att använda ekologiskt mensskydd!

Visste du att de så kallade “vanliga” tampongerna är gjorda av syntetiskt material och blekta i klor?

Tampongerna innehåller ofta stora mängder plast, polyeten och polypropen som ursprungligen kommer från råolja, vilket inte är naturligt nedbrytbart. Att mensskydd innehåller dessa ämnen talar för sig självt vara skadligt för både människa och miljö. Det är därför av stor vikt att använda ekologiska mensskydd!

Alla ekologiska mensskydd är inte 100% ekologiska

Och därför är det ett tips att kolla efter denna märkningen vid köp av både tamponger och bindor. När det står på förpackningen att mensskydden är 100% ekologiska betyder att bomullen är helt renodlad från både kemiska bekämpningsmedel och konstgjorda gödningsmedel. Ekologiska mensskydd är oftast lite dyrare än vanliga på grund av att det krävs en större arbetsinsats och tillräckligt mycket skörd av bomullen. Att odla ekologisk bomull är också mer hälsosamt mot både de som odlar bomullen men också överlag för en bättre miljö! 

En ytterligare faktor

…att ha i beaktning är att icke-ekologiska tamponger inte är optimala för underlivet och rubbar ofta pH-balansen. För att behålla en neutral bakterieflora är det därför viktigt att använda sig av tamponger som har ett neutralt pH-värde. Detta för att hålla underlivet borta från oönskade bakterier. 

Ingen kontrollering eller forskning på mensskydd

Idag finns det inga standardiserade regler eller särskilda krav gällande kontroller av mensskydd och därmed saknas också internationella riktlinjer. Tack och lov är det nu på gång, läs mer här! 

Det är också brist på testmetoder för vilka eventuella kemikalier produkterna kan innehålla. Är det inte märkligt att allt annat vi stoppar i kroppen kontrolleras, men inte mensskydd? Till exempel så har många någon gång hört talas om “tampongsjukan”. Det betyder att man inte ska ha samma tampong insatt i mer än 6-8 timmar. Däremot har de flesta inte koll på att det är viktigt att man använder rätt tampongstorlek för att fylla tampongen. Detta för att undvika att slemhinnorna i underlivet torkar ut. Skulle vi kvinnor veta detta hade vi eventuellt haft mindre underlivsbesvär vilket är värt att tänka på… 

Vikten-att-använda-ekologiskt-mensskydd

Herbox x Yoni

I ett exklusivt samarbete med Yoni har vi på Herbox fått möjligheten att erbjuda deras ekologiska mensskydd i våra dispensers. Dessa mensskydd är inte bara bättre ur ett miljöperspektiv, utan även för kvinnans underliv, då de består av 100% ekologiskt bomull och helt fria från kemikalier. Fritt från parfymer, plast och andra onödiga syntetiska ämnen. Saker som dessa hör inte hemma i kroppen och kan därför ge upphov till irritation och rubbningar i bakteriefloran. Detta vill vi såklart undvika. 

Vi är mycket stolta över vårt samarbete med yoni.care och att vi kan erbjuda en dispenser med 100% ekologiska mensskydd. Det bästa alternativet för kvinnors kroppar och en trygghet för våra användare! 

Kontakta oss

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.